Zgodba o vojaku

KJE:
Narodni dom, Trg Celjskih knezov 9, 3000 Celje (prizorišče)
PRIČETEK:
ZAKLJUČEK:
07.03.2019 ob 21:00
VSTOPNINA:
12€ / 5€ za mlade in člane DLUC
ORGANIZATOR:
Hiša kulture Celje

Glasbena uprizoritev Zgodba o vojaku je hibrid, žanrsko sodelovanje glasbe in pripovedi, asociacija z aktualnim. Je tudi zgodba z linearno strukturo. Ravnina. Cilj je znan, predvidljiv. Kaj se lahko zgodi, ko ravno črto prekine vertikala in neurje. Kaj se lahko zgodi, ko mislimo, da vemo, v kaj se spuščamo? Kje je magija? In domišljija, kako deluje?

Zgodba o vojaku je glasbeno-gledališko delo za tri igralce, plesalko in instrumentalni septet, ki so ga leta 1918 krstno izvedli na festivalu v Lozani. Libreto, ki ga je navdihnila ruska ljudska pripovedka, pripoveduje zgodbo o vojaku, ki svojo violino proda hudiču v zameno za neizmerno bogastvo, kot še vsakič pa se izkaže, da se v drobnem tisku dogovora z zlodejem skriva marsikatera neprijetnost. Dogajanje odlično ilustrira glasba Igorja Stravinskega, ki jo odlikujeta prepoznavna zvočnost in genialna ritmična invencija.

Slavno, a v Sloveniji redko izvajano delo bo na oder celjskega Narodnega doma postavila absolventka režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Lea Kukovičič.

Glasba: Igor Stravinski
Libreto: Charles-Ferdinand Ramuz
Priredba besedila: Nuša Komplet Peperko, Lea Kukovičič
Režija: Lea Kukovičič
Scenografija: Matija Kovač

Nastopajoči:
Doroteja Nadrah, hudič, pripovedovalka
Mojca Majcen, plesalka
Komorni ansambel HKC (Mitja Ritlop, klarinet, Janez Pincolič, fagot, Peter Firšt, trobenta, Žan Kopše, pozavna, Maša Mareš Ritlop, violina, Miha Firšt, kontrabas, Urban Krč, tolkala)
Simon Dvoršak, dirigent