Stara grofija, Pokrajinski muzej Celje

KJE:
Stara grofija, Muzejski trg 1, 3000 Celje (prizorišče)
PRIČETEK:
VSTOPNINA:
glej spodaj v opisu
ORGANIZATOR:
Pokrajinski muzej Celje

Pokrajinski muzej Celje vse svoje zbirke, razen arheološke, predstavlja v stavbi, ki je obiskovalcem znana pod imenom Stara grofija. S svojo mogočno, enovito južno fasado gleda na Savinjsko nabrežje in dominira v južni veduti mesta.
Grofijo so gradili v letih po 1580 grofje Thurn – Valsassina. Njihovo lastništvo izkazuje družinski grb na fasadi. V letih 1622 – 1640 so ji prizidali še arkadne hodnike in ogradili dvorišče. Dvorec je ostal v posesti grofov Thurn -Valsassina do leta 1869, ko ga je mestna občina kupila na dražbi.

V adaptirani stavbi si je prostore uredilo mestno osnovno šolstvo, po letu 1914 pa se je vanjo preselilo okrožno sodišče. Šele po drugi svetovni vojni so Grofiji namenili ustreznejšo vsebino.

Med obnovitvenimi deli so se počasi izluščili kakovostni elementi iz njene stavbne zgodovine. Odkrite so bile stenske slikarije in izvirni profilirani leseni stropovi. Prostori so bili restavrirani in obnovljeni za muzejske potrebe. Pozno renesančna stavba je z novo muzejsko vsebino, s predstavitvijo kulturnozgodovinskih in etnoloških predmetov iz Celja in okolice, zaživela novo življenje.

Stalne razstave:
Kulturnozgodovinska razstava
Od gotike do historizma po korakih
Alma M. Karlin – Poti
Etnološka zbirka
Lapidarij

DELOVNI ČAS:

marec – oktober od 10.00 – 18.00 ure (ponedeljki zaprto)
november – februar od od 10.00 – 16.00 ure, sobota od 9. – 13. ure (nedelje, ponedeljki in prazniki zaprto)

VSTOPNICE
Odrasli 5€
Šolska mladina 3€
Družine 10€
Prost vstop za predšolske otroke, brezposelne, novinarje in člane ICOM.