Knežji dvor, Pokrajinski muzej Celje

KJE:
Knežji dvor, Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje (prizorišče)
PRIČETEK:
VSTOPNINA:
glej opis spodaj
ORGANIZATOR:
Pokrajinski muzej Celje

Grofje Celjski so Knežji dvor gradili več desetletij (14./15. stoletje), saj so ga nenehno širili in dograjevali. Osrednji del dvora je oblikoval palacij, pozidan na trapezasti osnovi v višino dveh ndstropij z dvema viteškima dvoranama. Ne severni strani je zunanji hodnik povezoval palacij s stolpoma. V stolpu nad vodnim jarkom je bila pozidana grofova soba, nad njo pa je bila urejena kapela. Ohranjeni elementi kažejo na to, da je bil dvorec izjemna ambiciozna plemiška arhitektura, ki ga je gradila celjska stavbarska delavnica pod vodstvom stavbnega mojstra Hansa Melfrida.

Po izumrtju Celjskih je bil v poslopju od 15. stoletja dalje vicedomski urad, sredi 18. stoletja pa so ga preuredili v vojašnico. Stavba kakršno poznamo danes je doživela veliko sprememb, najbolj korenite v času cesarice Marije Terezije.

Dne 15.4.2009 je Mestna občina Celje skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje v Knežjem dvoru odprla arheološko razstavišče CELEIA – mesto pod mestom. V njem je mogoče občudovati ostanke rimske Celeje “in situ”. Sprehodite se lahko med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta.

Stalne razstave:

Celeila – mesto pod mestom

Grofje Celjski

DELOVNI ČAS:

marec – oktober od 10.00 – 18.00 ure (ponedeljki zaprto)

november – februar od 10.00 – 16.00 ure, sobote od 9. – 13. ure (nedelje, ponedeljki in prazniki zaprto)

Odrasli: 5€
Šolska mladina: 3€
Družine: 10€
Vstop prost za predšolske otroke, brezposelne, novinarje in člane ICOM.