dr. Maja Jerala: Bogovi nad mestom

10
ogledov
KJE:
Knežji dvor, Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje (prizorišče)
PRIČETEK:
ZAKLJUČEK:
08.02.2018 ob 13:00

VSTOPNINA:
Vstop prost
ORGANIZATOR:
Pokrajinski muzej Celje

Predavanje dr. Maje Jerala BOGOVI NAD MESTOM: Herkulovo svetišče na Miklavškem hribu, bo v četrtek, 8. februarja 2018, ob 12. uri v dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru.

Na Miklavškem hribu, ki je priljubljena izletniška in pohodniška točka Celjanov,​ še danes vidimo ohranjene ostaline rimskega templja​, ki se skriva na platoju nad mestnim parkom.​ ​Tempelj je bil obdan s portikom, s streho pokritim hodnikom, z dvema polkrožnima in eno četverokotno nišo. Svetišče je bilo izkopavano v letih 1947-51 in deloma obnovljeno med leti 1951 in 1961. Nenavadna je njegova lega nad nekdanjim rimskim mestom, ki skupaj z arhitekturno zasnovo svetišča predstavlja izjemo in posebnost na slovenskem ozemlju. Izkopavanja so razkrila zapleteno sliko, poleg tega pa je ohranjenih zelo malo elementov, s katerimi bi si lahko pomagali pri rekonstrukciji. Samo poimenovanje kot Herkulovega (včasih poimenovan tudi kot Heraklejevega) svetišča je bilo utemeljeno na osnovi dveh majhnih delov kipcev, na katerih lahko prepoznamo upodobitev Herkula – rimskega božanstva.
Na multimedijski predstavitvi tega skoraj 60 let pozabljenega svetišča nad nekdanjim rimskim mestom bomo spregovorili o tem, kako lahko rekonstruiramo rimsko svetišče v tako zapletenih okoliščinah. Opredelili bomo, zakaj je bilo svetišče postavljeno prav na tem mestu in ali je morda na tem mestu morda že prej stalo še starejše svetišče. Videli bomo, kako si lahko z rekonstrukcijo arhitekture pomagamo pri domnevah, komu je bilo svetišče dejansko posvečeno.
Za zaključek pa bomo spregovorili tudi o tem, na kakšen način bi lahko obnovili in predstavili ta edinstven spomenik kulturne dediščine v Celju.