Roza

Roza

ROZA je dokumentarni, zvočni kolaž zgodb o življenju in delu Rose Luxemburg. Ženske z začetka 20. stoletja, ki ni imela volilne pravice in je naokrog hodila v dolgem krilu; politične aktivistke, ki ji zaradi humanističnih, nadnacionalnih, protivojnih stališč velja prisluhniti.

Predstava ne ponuja rešitev, zgolj spoznanje, da je naš čas zrcalna podoba časa, v katerem je živela Rosa. Čas vojne, političnega ekstremizma, oportunizma.
ROZA je tretja predstava pripovedovalskega kolektiva BODICE, ki deluje znotraj KUD 567 in se v svojem delu izogiba avtobiografskemu podajanju informacij, feminističnim svetnicam, premočrtnim junakinjam in vselej subtilno rešeta svet poln težkih kompromisov in notranjih razprtij.

Dejan Spasič: “Čeprav je dramska struktura sprva zastavljena kot kronološki sprehod skozi zanimivosti iz življenja Rose Luxemburg, se ta občutek hitro izgubi v raznolikih plasteh, ki jih predstava v odnosu do materiala odpira danes in tukaj: vprašanje igralstva in igranja, vloga žensk v družbi, smiselnost političnega angažmaja in problem sodobnega (političnega) oportunizma, cikličnost zgodovine, vprašanje kapitalizma, socializma… Vse tri igralke delujejo kot značajsko razslojen, avtentičen in uigran trio; kot da v privatnih momentih skoraj ne igrajo, pač pa zgolj ‘so’. Na trenutke igrive in duhovite, v določenih izvajanjih senzibilne in doživete. V odnosu s publiko pristne in iznajdljive. V njihovih
nastopih je čutiti medsebojno povezanost in zaupanje.”

ROZA je v letu in pol doživela 23 ponovitev, oživljala prazne prostore v mestu,
nagovarjala mlade na festivalu Drugajanje, odpirala ženska vprašanja na festivalu Rdeče zore, dobila priznanje za inovativen avtorski pristop in najboljšo igralko na regijskem Linhartovemu srečanju, sodelovala na Kavč festivalu in se s krajšim odlomkom predstavila tudi na kongresu Levice.

Dogodek je del praznovanja ob 20. obletnici Umetniške četrti Celje