Huda pokušnja! z Vlasto Nussdorfer in Radojkom Pelengićem

Huda pokušnja! z Vlasto Nussdorfer in Radojkom Pelengićem

Avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin v svoj čarni ris privabljajo občudovalce literature in navdušence nad vini. So namreč preplet obojega v iskrivih, duhovitih, sočnih, nenavadnih, vznemirljivih, poskočnih, razmišljajočih pogovorih, vedno s po enim povabljenim literatom in vinarjem, ki poslušalstvu razkrijeta vsak svoj ustvarjalni pečat, ki ga je eden z besedami vtisnil v knjigo in drugi z rokami v vino.

Gostili bomo pravnico in avtorica Vlasto Nussdorfer, ki bo predstavila biografijo Nekaj vam želim povedati (Beletrina, 2020) ter vinarja Radojka Pelengića s Posestva Bela gora.

Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Knjigo o na dogodku mogoče kupiti, vino pa poizkusiti.

Prisrčno vabljeni, vstop je prost!

Vlasta Nussdorfer
(1954) je pravnica, ki je prehodila pot od pripravnice do namestnice tožilca, okrožne, višje in vrhovne državne tožilke, bila 6 let predsednica Društva državnih tožilcev Slovenije, ustanoviteljica Belega obroča Slovenije, ki mu je predsedovala do februarja 2013, ko je postala varuhinja človekovih pravic. Napisala je 10 knjig, izkupiček pa je namenila dobrodelnosti. Bila je predsednica Kluba Janinih Slovenk, prejemnica številnih nagrad, ambasadorka projektov in ustanoviteljica dveh skladov: Plamen dobrote in Hipokrat. Zadnjih 12 let se uvršča med 10 najvplivnejših pravnikov v državi. Trenutno je svetovalka predsednika republike. Avtorica v avtobiografiji Nekaj vam želim povedati prvič na ogled postavlja svojo izredno zanimivo, dinamično in ustvarjalno poklicno pot preko številnih zgodb in anekdot.

Vina iz Bele Gore
Zaselek Bela Gora je približno na pol poti med naseljem Dramlje in Žičko kartuzijo. Tega ne omenjamo kar tako, kajti vinograd posestva Bela Gora – vinska klet leži na pobočju, kjer so že v 13. stoletju trto negovali kartuzijanci. Ti, kot vemo, so vedno znali izbrati najboljše lege. Zato z zanimanjem pričakujemo pokušnjo bele zvrsti 2019, sauvignona 2018, in modre frankinje 2018, vsa vina so suha, še zlasti, ker se pod njih podpisuje Radojko Pelengić, diplomirani inženir agronomije, ki povrhu vsega zaključuje še doktorat iz vinogradništva o ampelografiji starih vinskih sort. Zagotovo bomo tudi o tem zvedeli marsikaj vznemirljivega, pa o zanimivih etiketah, posvečenih Francu Kačičniku, predniku in začetniku vinoreje na Beli Gori, o trajnostni in k ekološkosti usmerjeni pridelavi, in še čem.

V skladu z odloki vlade se javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, potrdilom o cepljenju ali o prebolelosti covida-19 (načelo PTC). V skladu s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa bodo zagotavljeni vsi pogoji za varen obisk.

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.