Alexander Gadjiev

Alexander Gadjiev

Alexander Gadjiev se je rodil staršema glasbenikoma v Gorici, stičišču narodov, kultur in jezikov. Z učenjem klavirja je začel pod mentorstvom očeta, znanega klavirskega pedagoga Siavusha Gadjieva. Pri devetih letih je prvič nastopil kot solist z orkestrom, pri desetih je izvedel prvi samostojni klavirski recital. Pri sedemnajstih letih je z odliko diplomiral in zmagal na prestižnem klavirskem tekmovanju Premio Venezia.
Uspeh na Premio Venezia mu je omogočil nastope po Italiji in v tujini (London, Pariz, Madrid, Dublin). Decembra 2015 mu je žirija devetega mednarodnega klavirskega tekmovanja Hamamatsu, v kateri so bili Martha Argerich, Akiko Ebi in Sergey Babayan, podelila prvo nagrado, osvojil pa je tudi nagrado občinstva.
Od takrat Alexander Gadjiev redno nastopa na Japonskem in velikih glasbenih festivalih, kot so Verbier festival, MiTo festival v Torinu, Festival “Chopin” v Dusznikih, mednarodni klavirski festival ClaviCologne v Düsseldorfu, klavirski festival Rafael Orozco v Cordobi, festival Ljubljana, Bologna Festival, Settimane Musicali Teatro Olimpico v Vicenzi, Festival Animato de Paris, Ravenna Musica in festival Kammermusik Salzburg.
Oktobra 2018 je ponovno opozoril nase z zmago na “2018 Monte-Carlo World Piano Masters Competition”, elitnem tekmovanju, ki vsaka tri leta v znameniti Salle Garnier v Monte Carlu. Žirija, ki ji je predsedoval Phillippe Entremont, mu je podelila nagrado Prix ​​Prince Rainier III, kar mu je prineslo nove koncertne angažmaje v Franciji in Evropi.
Alexander je igral v nekaterih najpomembnejših opernih hišah in koncertnih dvoranah (Teatro La Fenice v Benetkah, Teatro Regio v Torinu, Teatro Alighieri v Ravenni, Kioi Hall in Bunka Kaikan v Tokiu, koncertna dvorana Kitara v Sapporu, nastop v Hyogu Arts Center v Osaki, Salle Cortot v Parizu, Moskovski konservatorij, Salt Lake City, Istanbul, Barcelona, ​​Rim, Milano itd.) in nastopil z orkestri, kot so Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra Sinfonica del Teatro della Fenice, Orchester I Virtuosi Italiani, Tokijski simfonični orkester, Filharmonični orkester Nagoya, Kjotski simfonični orkester, Praški simfonični orkester, Pomeranski filharmonični orkester, Jeruzalemski simfonični orkester in orkester Mitteleuropa, pod vodstvom dirigentov Jurija Temirkanova, Kazuki Yamade, Mareka Pijarowskega, Kena Takasekija, Antona Nanuta, Tatsuya Shimona, Tomomi Nishimota, Christopherja Franklina in drugih.
Na najprestižnejšem svetovnem klavirskem tekmovanju, Chopinovem tekmovanju v Varšavi, je jeseni 2021 prejel drugo nagrado.
Program:
Frédéric Chopin (1810 – 1849):
Preludij op. 45
Barcarola, op. 60
Sonata št. 2 v B-duru, op. 35
***
Robert Schumann (1810 – 1856): Fantazija v C-duru, op. 17
Predkoncertni pogovor z umetnikom ob 18:30.