7/8 Ekstaze - Goran Bojčevski & Vlatko Stefanovski

7/8 Ekstaze – Goran Bojčevski & Vlatko Stefanovski

Goran Bojčevski in Vlatko Stefanovski skupaj sodelujeta od leta 2007. Skupaj ustvarjata neponovljive fusion zgodbe in več kot uspešno navdušjeta cenjeno občinstvo po celem svetu.

Vlatko Stefanovski
je rojen v Prilepu v Makedoniji. Kitaro je začel igrati pri trinajstih letih, že v mladostniških letih pa je osnoval skupino Leb i sol, ki je postala ena največjih skupin na nekdanji jugoslovanski glasbeni sceni. Leb i sol so izdali kar 14 plošč in imeli turneje po vsem svetu. Njegov prvi solo izdelek »Kauboji i indijanci« (1994) je predstavil njegov samosvoj glasbeni izraz: na njej je slišati vplive ambientalne glasbe, etna in klasičnega bluesa. Drugi album »Sarajevo« (1995) je bil Unicefov projekt. Leta 1996 je osnoval električni trio, prvi album pa so izdali leta 1998. Leto poprej je napisal tudi glasbo za film »Gipsy Magic«. Napisal je tudi glasbo za turški film »Journey To The Sun«, ki je leta 1999 pod režijsko taktirko Yesima Ustaogla prejel dve nagradi na berlinskem filmskem festivalu. Leta 1998 je izdal tudi album »Krushevo«, pri katerem je sodeloval tudi sloviti kitarist Miroslav Tadić. Album je izdala japonsko-ameriška diskografska hiša MA Recordings, ploščo pa sta promovirala s koncerti na HI-FI festivalu v Los Angelesu in na Skopje jazz festivalu. Leta 1999 je posnel koncert v Sava centru v Beogradu, posnetek pa je izšel pod imenom »Live In Belgrade«, ki ga je izdal leta 2000. Zadnja leta je nastopal in delal v Franciji s skupino Koreni, ki jo je osnoval klaviaturist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski je tudi član skupine Balkan Horses Band, skupaj z drugimi slovitimi glasbeniki iz sedmih balkanskih držav … Vlatko Stefanovski je kot gost pojavil na zadnjih dveh albumih Gibonnija, nastopal pa je tudi na njegovih koncertih, skupaj z drugimi svetovno znanimi glasbeniki kot so Manu Katche, Pino Paladino in Toni Levin.

Goran Bojčevski
magister klarineta in skladatelj, je končal magisterij summa cum laude na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu, pri profesorju Aloisu Brandhoferju, nekdanjem prvem klarinetistu dunajskih in berlinskih filharmonikov. Zadnjih 20 let nastopa po velikih  odrih po vsej Evropi. Začetki segajo v sodelovanje s skupino TerraFolk, kasneje pa je hitro izumil svoj lasten slog in ga poimenoval Balkan Nuevo. Več kot uspešno ga predstavlja v različnih izvedbah in v sodelovanju z različnimi  svetovnimi zvezdami. Nekaj njegovih najodmevnejših dosežkov: nastopal je kot solist s simfoniki RTV Slovenija (ob predaji predsedovanja EU Slovenije Franciji), solist Bläserphilharmonie Salzburg, koncert ob otvoritvi Evropske Jazz konference z Bojanom Z.,oktobra 2018 je napolnil Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani.

Bojčevski je tudi skladatelj, njegov ustvarjalni opus je impresiven. Sklada za klarinet, godala in tudi za simfonične orkestre – 2 njegovi skladbi sestavljata obvezni kurikulum na Mozarteumu. Svoje najobsežnejše delo, Balkanski portete, je posnel s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, leta 2015. Sklada za reklame, dokumentarne filme. Prav tako je napisal dva baleta, ki sta doživela ogromen odziv, Helium in Derviš in Smrt, ki je bil leta 2017 nominiran za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Z baletom je napolnil dvorano Lisinski. Leta 2017 je bil povabljen k projektu Bläserphilharmonie Salzburg, njegovo delo
Nostalgie je dirigiral maestro Glenn Price, ki ga je z navdušenjem predstavil še ameriškemu občinstvu, tako je leta 2017 doživel premiero v ZDA. Njegove skladbe so bile izvajane v Evropi, ZDA in Južni Koreji. Prejemnik je bronastega celjskega grba za izjemne dosežke na področju kulture. Bojčevskega kritiki uvrščajo med najboljše klarinetiste na svetu.

Vstopnina: 20€ predprodaja / 25€ na dan koncerta